O Δήμαρχος   Ωρωπού αναφέρθηκε, επίσης, στο παρατηρητήριο Υγείας για τον Ασωπό ποταμό. Μια πρωτοβουλία της Ο.Σ.Ω., της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ωρωπού για τον έλεγχο του υδροφόρου ορίζοντα.

Το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στον έλεγχο των νερών της περιοχής από  την επικείμενη μόλυνση. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να προσπαθήσει να εφαρμόσει λύσεις αντίστοιχες με αυτές  που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων.

Πρόκειται για μια αποδοτική πρακτική, με βάση επιστημονικές μελέτες, η οποία,  ήδη,  εφαρμόζεται  με επιτυχία  στον όμορο Δήμο Τανάγρας. Τα οφέλη από τις μελέτες θα είναι πολλαπλά, για το Δήμο μας, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας  δεν έχει σύνορα, με αποτέλεσμα να εμπλουτίζονται και τα υπόγεια ύδατα της λεκάνης του Ωρωπού.

Όσον αφορά στα παράπλευρα διόδια που περικλείουν το Δήμο  Ωρωπού,  ο Δήμαρχος επεσήμανε  ότι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης τον διαβεβαίωσε, σε συνάντηση που είχαν, ότι  οι δημότες του Ωρωπού, πολύ σύντομα  δεν θα πληρώνουν,  αφού πρώτα εκδοθεί η σχετική κάρτα διέλευσης, η λεγόμενη κάρτα του Δημότη.

Σχετικά με τα κεντρικά διόδια, έως το τέλος του 2018, θα εφαρμοστεί η χιλιομετρική χρέωση. Μέτρο που θα  ευνοεί ιδιαίτερα τους δημότες μας, αφού θα πληρώνουν με βάση την απόσταση που θα διανύουν εντός της  Νέας Οδού. Οι δεσμεύσεις του υπουργού θα ενταχθούν στις συμβάσεις που θα υπογράψει το υπουργείο με τους παραχωρησιούχους.

Για τον υδροβιότοπο του πρώην Δήμου Ωρωπίων, ο κ. Ρούσσης ανέφερε πως υπάρχει μια προκαταρκτική μελέτη, από τις προηγούμενες διοικήσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα ανατέθηκε σε εταιρεία η οριστικοποίηση της   μελέτης, προκειμένου να γνωρίζουμε, επακριβώς, τι προβλέπεται για  προστατευόμενους χώρους, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη και η κατασκευή του  έργου.

Ακόμη έγινε εκτενής αναφορά  στο κτηματολόγιο, το οποίο στο Δήμο Ωρωπού ξεκινάει τον Μάιο του 2018. Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, έχει έρθει σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου για παραχώρηση γραφείων και υλικοτεχνική υποδομή. Ο Δήμος έχει προς διάθεση τρία γραφεία σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Ωρωπού, στο πρώην Γυμνάσιο Σκάλας.

Ο κ. Ρούσσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ΧΥΤΥ, έργο το οποίο ήταν να κατασκευαστεί στο παλαιό νταμάρι στο Ντουμάνη και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους κατοίκους του Πολυδενδρίου.

Αφού προέβη στην εξιστόρηση των πραγματικών γεγονότων, της αλήθειας και των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής, είπε ότι το 2015 ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, η πρόταση του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων μας, όσον αφορά στα ογκώδη, στα οικιακά, στα προϊόντα κατεδαφίσεων, στα  μπάζα, καθώς και στα κλαδιά. Παράλληλα,  να εκπονηθεί ένα Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισής τους, το οποίο θα  έπρεπε να κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ο Δήμος Ωρωπού, στην πρότασή του, ζήτησε να δημιουργηθούν «τρία πράσινα σημεία», δηλαδή τρία σημεία συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών και μόνο, εφόσον κατασκευαστούν όπως προβλέπεται, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Επιπλέον, επιλέχτηκε να κατασκευαστεί  και  ΧΥΤΥ, μέσα στο παλιό λατομείο του Ντουμάνη, που να δέχεται, αποκλειστικά και μόνο, προϊόντα εκσκαφής, κατεδαφίσεων και μπάζα. Η σαθρή εικόνα που συναντούμε καθημερινά, μαζεύοντας μπάζα από ρέματα, χείμαρρους, παραλίες και αφύλακτους χώρους, θα λυνόταν οριστικά, αφού όλοι θα γνώριζαν που θα μπορούσαν να εναποθέσουν αυτά τα απορρίμματα. Ενώ ο Δήμος θα είχε αυτήν την ήπια διαχείριση, με όλα τα οφέλη.

Φυσικά αυτή η διαχείριση γίνεται και σήμερα από την εταιρεία που εδρεύει στον χώρο, η οποία κάνει την αποκατάσταση. Η δική μας πρόθεση  ξεκάθαρα, ήταν η διαχείριση να γίνεται με τα δικά μας μέσα και την δική μας εποπτεία, για ευνόητους λόγους.

Η Περιφέρεια όμως, μη αποσαφηνίζοντας τη δική μας εισήγηση και μη διευκρινίζοντας, επακριβώς, τις δίκες μας προτεινόμενες χρήσεις, σε έγγραφα της, μας υποχρέωσε να ακυρώσουμε και να καταργήσουμε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης. Κατόπιν αυτού, προχωρήσαμε στην κατάργηση όλων των αποφάσεων, όπως ψηφίστηκε σε Δημοτικά Συμβούλια, ακόμα και σε αυτή που προέβλεπε τη  δημιουργία ΣΜΑ.

Σήμερα για πέντε σημαντικούς λόγους, που δεν επιτρέπουν τη χρήση του λατομείου για οποιαδήποτε ενέργεια, πέραν των αρχικών προτεινόμενων, ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί, πως δεν θα γίνει, απολύτως, τίποτα.

Όλα τα υπόλοιπα, τα οποία λέγονται και γράφονται, δεν έχουν καμία υπόσταση. Για λόγους καθαρά και μόνο  αντιπολιτευτικούς, κάποιοι ακόμα συντηρούν το θέμα προσπαθώντας να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να αποπροσανατολίζουν τους δημότες, για ιδιοτελή συμφέροντα.

Κάνεις δεν θέλει ΧΥΤΥ στον τόπο του. Κανένας δεν θέλει υποβάθμιση και σκουπίδια στην περιοχή του. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη διαχείριση των δικών μας ανακυκλωμένων απορριμμάτων και μόνο. Όπως γίνεται σε προηγμένες ευρωπαϊκές πόλεις, στα πρότυπα που ορίζουν οι κοινοτικές ευρωπαϊκές οδηγίες. Με σύγχρονες δομές, ανταποδοτικότητα και πάνω από όλα περιβαλλοντική συνείδηση και σεβασμό στον τόπο που ζούμε.

 

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ .....???????? ΓΙΑΤΙ ????

Ακολουθούν τα βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=t9aSj_dPGN0

https://www.youtube.com/watch?v=5j9eF-QW1nA

https://www.youtube.com/watch?v=4mU9_-38oBI